Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Consiliului European

România a semnat, în data de 6 august a.c., alături de alte opt state membre, o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, şi comisarului european pentru Afaceri Monetare, domnul Olli Rehn. În scrisoare se atrage atenţia asupra faptului că metodele statistice utilizate în prezent pentru calcularea deficitelor bugetare şi a datoriilor publice dezavantajează statele membre care şi-au reformat sistemele de pensii sau sunt în proces de reformare a acestora, în raport cu statele membre care nu implementează  astfel de reforme.

Reformele au ca obiectiv tocmai sustenabilitatea pe termen lung a sistemelor de pensii în contextul presiunilor puse de îmbătrânirea populaţiei din diferite state membre.

Prin scrisoarea înaintată domnului Herman Van Rompuy şi domnului Olli Rehn, România consideră, astfel, că ar trebui îmbunătăţit modul de calcul al deficitului bugetar şi al datoriei publice ţinându-se cont de noile reforme din sistemul de pensii pentru ca datele raportate prin notificarea fiscală să fie comparabile.

Iniţiativa aparţine Poloniei şi a fost susţinută de România, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia.

Un subiect important aflat pe agenda publică europeană este cel privind guvernanţa economică, acesta fiind dezbătut de mai multe ori în cadrul Task Force-ului coordonat de însuşi preşedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy. Reprezentantul desemnat în cadrul Task Force-lui de Preşedintele României, Traian Băsescu, este ministrul finanţelor publice, dl. Sebastian Vladescu. În cadrul grupului  „sherpa” de pregatire a Task force-ului participă secretarul de stat Alexandru Nazare. Astfel, România, împreună cu Polonia, au susţinut constant în cadrul Task Force-ului tratarea în mod echitabil a statelor membre care implementează reformele în sistemul de pensii şi a celor care nu au aplicat încă aceste reforme.

Discuţiile din cadrul acestui grup au fost generate în contextul crizei economico-financiare care a condus la deteriorarea  semnificativă a finanţelor publice europene: deficite bugetare şi datorii publice care depăşesc cu mult valorile de referinţă de 3% din PIB,  respectiv 60% din PIB.

Urmatoarea întâlnire a Task Force-ului va avea loc pe 7 septembrie 2010 la Bruxelles în marja ECOFIN.

Adauga un comentariu

*