Conditiile pentru atestarea produselor traditionale au fost stabilite

produse ecologice, bioMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe 30 iulie un proiectul de ordin privind atestarea produselor traditionale care stabileste conditiile si criteriile pentru atestarea acestora.

Proiectul de ordin prevede ca pentru a figura in Registrul National al Produselor Traditionale, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime obtinute in zona de productie, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, prin care sa reflecte un tip traditional de productie si/sau de prelucrare, sa aiba in procesul de obtinere a produsului si operatiuni de prelucrare realizate manual si sa dovedeasca un mod de lucru traditional.

Pentru a fi inregistrat, produsul trebuie:
a) sa fie traditional in sine; sau
b) sa exprime traditionalitatea.

Produsul nu poate fi inregistrat daca:
a) se refera doar la cerinte de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse ori la cele prevazute de o reglementare comunitara specifica;
b) este inselator, cum este in special cel care se refera la o caracteristica evidenta a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini si nici asteptarilor consumatorilor cu privire la caracteristicile traditionale ale produsului.

De asemenea, produsul trebuie sa fie traditional si conform cu dispozitiile nationale sau consacrat de folosinta. Utilizarea termenului geografic este autorizata sub un nume care nu intra sub incidenta reglementarilor privind protectia indicatiilor geografice si denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare.

Propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi trimise la adresa: dgia@madr.ro, in termen de 10 zile.

Adauga un comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close