ANAF nu mai emite somaţii pentru creanţe fiscale sub 10 lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu va mai emite somaţii pentru creanţele fiscale mai mici de 10 lei, acestea urmând să se scadă din evidenţele fiscale.
În data de 12 august a intrat în vigoare Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2289/2010 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită.
Potrivit Ordinului menţionat, creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 10 lei, se scad din evidenţele fiscale în primele şapte zile ale anului următor, creanţele fiscale restante ale unui debitor reprezentând suma totală a obligaţiilor fiscale datorate şi neachitate de către acesta.
„În urma analizei costurilor de trimitere a somaţiilor către datornici am constatat că în multe cazuri valoarea de recuperat era mai mică sau apropiată de valoarea de cost a procedurii de emitere şi transmitere a unei somaţii, de circa patru lei, aceste cheltuieli inutile fiind efectuate de câţiva ani încoace. Odată cu aplicarea dispoziţiilor acestui ordin vom realiza economii semnificative la bugetul instituţiei”, a declarat Sorin Blejnar, preşedintele ANAF
În primul semestru al anului 2010, ANAF a emis 4.809.166 somaţii pentru creanţe ce însumează 14.186.100.000 lei. Numărul somaţiilor a crescut cu 26,4% faţă de perioada similară a anului 2009, în timp ce valoarea totală a creanţelor corespunzătoare somaţiilor emise a scăzut cu 42,9%. În urma somaţiilor transmise în primul semestru al anului 2010 s-au încasat 3.804.300.000 lei, respectiv 26,8% din totalul creanţelor supuse executării. Gradul de colectare a obligaţiilor restante a crescut comparativ cu anul 2009, când valoarea încasărilor reprezenta 21,3% din totalul creanţelor supuse executării.

Sursa: Agerpres

Adauga un comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close