UE lanseaza o consultare privind alimentele ecologice

produse ecologice, bioComisia doreste sa amelioreze normele UE privind productia de alimente ecologice si sa stimuleze si mai mult cererea, in acest sens lansand o consultare publica.

UE aplica norme stricte in domeniul productiei de alimentele ecologice, urmarind prin aceasta sa consolideze increderea consumatorilor si sa ii promoveze pe producatori, pe de o parte si sa mentina calitatea terenurilor agricole, biodiversitatea si standarde inalte de protectie a animalelor, pe de alta parte.

In prezent, circa 2% din alimentele pe care la cumpara consumatorii europeni sunt certificate ca fiind bio si aproximativ 2% din agricultorii europeni (circa 200 000 de producatori) s-au lansat in acest tip de productie.

In prezent, Comisia doreste sa amelioreze normele UE privind productia de alimente ecologice si sa stimuleze si mai mult cererea. In acest sens, se doreste aflarea opiniilor cetatenilor europeni cu privire la:
simplificarea normelor, cu mentinerea standardelor la acelasi nivel
garantarea faptului ca organismele modificate genetic nu intra in mod accidental in lantul de productie ecologica (acestea fiind interzise de legislatia UE)
promovarea produselor ecologice cu ajutorul normelor referitoare la etichetare (in special, utilizarea obligatorie a siglei europene pentru toate produsele organice din UE)
actualizarea planului de actiune din 2004 al Comisiei privind dezvoltarea agriculturii ecologice
inasprirea controalelor, pentru a preveni frauda
acoperierea eventualelor lacune ale actualelor reglementari referitoare la importuri.

Chestionarul on-line poate fi completat pana la 10 aprilie 2013. Comentariile primite vor fi utilizate in formularea deciziilor privind masurile care se impun. Comisia urmeaza sa-si prezinte propunerile la sfarsitul lui 2013.

In prezent, cel putin 95% din ingredientele care intra in compozitia alimentelor bio trebuie sa fie organice. Agricultura ecologica pune accent pe protectia mediului si bunastarea animalelor. Agricultorii sunt obligati sa evite sau sa reduca drastic utilizarea de substante chimice sintetice (pesticide, aditivi sau medicamente).

Pentru ca alimentele bio produse in afara UE sa poata fi importate in Europa, normele in materie ale tarii repective si autoritatile de certificare trebuie sa fie recunoscute ca fiind echivalente cu cele de pe teritoriul Uniunii.

Atunci cand utilizeaza sigla ecologica a UE, producatorii trebuie sa mentioneze si numarul de referinta al autoritatii de certificare, precum si numele producatorului, al procesatorului sau al distribuitorului care a manipulat produsul ultima data. De asemenea, pe langa sigla UE, pe produse pot aparea si insemnele organismelor nationale de certificare a produselor ecologice.

Sursa: Comisia Europeana

Adauga un comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close